Doamna de fier…vechi a liberalismului romanesc-de DAN POENARU

Recentele convulsii din sanul Partidului National Liberal datorate pe de o parte orgoliilor lui Crin Antonescu si deciziilor sale intempestive  iar pe de alta parte actiunilor cel putin ciudate ale lui Calin Popescu Tariceanu au generat reactii surprinzatoare la nivelul membrilor partidului.

Proaspat reconfirmata europarlamentara Norica Nicolai nu s-a remarcat pana in prezent  prin nimic deosebit in activitatea sa politica. A fost intotdeauna un interlocutor civilizat in talk-showuri, a argumentat intotdeauna  indelung desi n-am reusit sa desprind vreun mesaj consistent din toate luarile sale de pozitie. Acest lucru insa s-a schimbat aseara cand doamna Nicolai a fost invitata lui Rares Bogdan  la Realitatea TV.

Mutarea PNL din grupul liberal ALDE in grupul Popularilor Europeni a determinat luari drastice de pozitii iar Norica Nicolai nu putea sa evite un punct de vedere public in legatura cu aceasta  pirueta politica. Chiar de la inceputul dicutiei pe acest subiect, ea a lasat sa se inteleaga ca a gasit  o cale de mijloc , nedorind sa  devina partizanul vreunei tabere.

Am ramas pe post, curios sa aflu care este acea “aurea mediocritas”, acea cale de mijloc pe care a gasit-o cu multa intelepciune ilustra liberala.  Norica Nicolai si-a inceput tirada cu o pledoarie  pentru liberalism in general, reliefand valorile promovate de acest curent politic si accentuand moralitatea care trebuie sa prevaleze in fata mercantilismului atunci cand vorbim  inclusive de  optiunile  politice de grup. Doamna parlamentar a tinut sa sublinieze ca spre deosebire de liberalism, doctrina populara este “ o doctrina conjuncturala”  deci sub nivelul ofertei liberalismului.

Pana aici , toate bune. Am retinut dorinta doamnei Nicolai de a nu-si pierde identitatea politica, lucru foarte corect in esenta. Nu mai ca dansa nu s-a oprit aici cu discursul ci a continuat, contrazicand cu sau fara voie toate cele afirmate anterior. Asa am aflat ca  pe Norica Nicolai n-o deranjeaza de fapt atat intrarea  in grupul Popularilor (sic!) cat modalitatea in care aceasta trecere a fost pusa la cale.

Nu “doctrina conjucturala” o deranja  pe ea; problema era ca hotararea respectiva a fost luata intr-un grup restrans iar doamna Nicolai a fost pusa in situatia de a afla despre asta de la televizor. Cu alte cuvinte: “ Tradare sa fie dac-o cer interesele partidului, dar s-o stim si noi!” Si uite asa a ajuns Farfuridi, caraghiosul personaj a lui Caragiale sa capete o interpretare feminina in Romania secolului XXI.

Surprizele insa nu se opresc aici. Spre sfarsitul talk-showului, trecand peste intrebarile usor puerile ale moderatorului, doamna Nicolai a aruncat in discutie o adevarata torpila. A tinut sa ne precizeze ca dupa parerea dumneaei noul presedinte al Romaniei trebuie sa fie “ un roman”- nu un neamt, nu un maghiar sau alta etnie . Ca sa ne bagam asta mai bine la cap, doamna liberala ne precizeaza ca sintagma “National” din denumirea PNL reclama o astfel de optiune.

Sa vezi si sa nu crezi! Spusele distinsei liberale (ce da sacadat din cap atunci cand crede ca a rostit cuvinte mari) m-ar amuza daca nu ar fi de o gravitate atat de mare. Afirmatia facuta retrimite orice om de bun-simt cu gandul la epoca de trista amintire a Partidul National-Socialist a lui Hitler (Nazist). Cred ca doamna Norica Nicolai este singulara in aceasta sinistra interpretare.

Eu consider ca sintagma “National” pe care liberalii au inclus-o in denumirea partidului este un indemn pentru dezvoltarea natiunii romane, in a carei componenta intra etnicii romani ce doresc sa traiasca in armonie cu toate etniile de pe teritoriul tarii. Natiunea nu vizeaza, in nici una din definitiile intalnite pana in present, discriminari civice de nici un tip. Asadar aceasta sintagma simbolizeaza o conceptie incluziva si nu una excluziva, cum tocmai ne-o livreaza doamna Nicolai.

Mi se intampla pentru prima data ca in calitate de cetatean roman de etnie romana sa ma simt jenat fata de concetatenii mei de alta etnie vizati de o astfel de aberatie. Se impune, cred ca CNA-ul sa ia act de afrontul adus celorlalte etnii si sa sanctioneze conform legii lansarea unui astfel de mesaj in spatial public. In ceea ce-l priveste pe moderatorul Rares Bogdan, incapabil sa sesizeze gravitatea unor astfel de opinii, i-as recomanda sa abordeze emisiuni cu un grad mai scazut de dificultate gen “ Iarta-ma”, “Din dragoste”, “Dansez pentru tine” etc. In acest fel, nivelul competentelor sale va coincide in mod armonios cu emisiunea.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.