I have a dream….varianta Tariceanu de Dan Poenaru

Asa cum era de asteptat, in urma deciziilor lui Crin Antonescu asistam la o precipitare a vietii politice in sanul miscarii liberale. Mai intai decizia de a iesi din USL a avut ca efect demisia lui Tariceanu din Partidul Liberal si iritarea unui grup restrans de membri marcanti (vezi Chiliman sau Iliesiu). La ora respectiva gestul de demisie a fost intempestiv si parea gratuit, chiar caraghios, protagonistul pliindu-se pe lozinca “USL traieste” inventata si sustinuta cu viclenie de PSD-isti. Personal cred ca motivatia spargerii USL se poate regasi in conflictul dintre orgoliul de prezidentiabil a lui Antonescu si smecheria de sforar a lui  Ponta. Pana aici miscarea lui Tariceanu era sortita esecului, gestul neavand ecou in sanul partidului sau al electoratului in ciuda ajutorului oferit de PSD.

Numai ca, dupa alegerile europarlamentare, in mod cu totul surprinzator Crin Antonescu a facut greseala dupa greaseala in numele partidului. UNU:pierderea identitatii partidului prin abandonarea grupului liberal ALDE in favoarea popularilor europeni. DOI: decizia de fuziune cu PDL-ul. Aceste doua gafe reprezinta o sansa neasteptata pentru Tariceanu a carui miscare politica de azi incepe sa devina credibila iar imprastierea liberala de la inceputul anilor ’90  se repeta. Desi nu nutresc o simpatie pentru fostul premier Tariceanu, sunt nevoit sa apreciez ca miscarea lui se instaleaza pe calea corecta a liberalismului romanesc, acesta sustinand atat distantarea  fata  de orice fuziune pe plan intern cat si pastrarea identitatii liberale pe plan extern. In aceste conditii Tariceanu inceteaza sa mai fie perceput ca un outcast  si isi marcheaza revenirea in prima linie a politicii printr-un discurs fulminant in care face apel la istoria si traditiile liberalismului romanesc pentru a -si legitima noul proiect politic. Interesant este ca in enumerarea pe care o face, prezinta unele realizari politice si economice importante dar sporadice pentru Romania, faptuite de lideri istorici ai partidului. Uita insa ca printre fondatorii Partidului Liberal de acum 140 de ani s-au numarat personalitati importante care au facut parte din “Mostruoasa coalitie”, grupare politica ce a dus la abdicarea lui Al. I. Cuza, cel care in scurta lui domnie, prin reformele sale a dus Romania din Evul Mediu in Epoca moderna.

Dar sincopele culturale ale domnului Tariceanu nu se opresc aici. Simtindu-se cu sacii in caruta s-a lasat purtat de patosul oratoric  si a esuat in ridicol. Perla discursului sau o consider apelarea la celebra expresie ” I have a dream” (Eu am un vis). Dorind sa-si ralieze auditoriul si probabil electoratul dupa modelul “Udrea cu blugii”, oratorul Tariceanu a transferat paternitatea expresiei respective grupului suedez de muzica pop, ABBA.  In felul acesta  ni se dezvaluie vastul sau orizont cultural dobandit  in adolescenta. Numai ca orice politician care se respecta cunoaste sursa acestei declaratii emblematice;  este vorba de celebrul discurs al luptatorului pentru drepturi civile , Martin Luther King  Jr, rostit in 1963  de pe treptele Memorialului Lincoln, in timpul marsului spre Washington. Acest discurs este marca incontestabila a luptei pentru drepturi civile in Epoca moderna.

Daca domnul Tariceanu nu stie acest lucru sau se face ca nu stie este la fel de grav pentru el, atat ca politician cat si ca om. Si uite asa, din gafele regretabile ale lui Antonescu, castiga teren inginerul semidoct Tariceanu care incearca sa abureasca populatia Romaniei (cum a mai facut-o dealtfel) cu imaginea de om serios, cu pretentia ca vorbele sale ar avea consistenta. In realitate competenta lui  nu se ridica cu mult deasupra unei forme fara fond.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.