Domnia mediocritatii si conspiratia tacerii

Iata ca am intrat in anul 2014. Suntem in al 25-lea an de la Revolutia din decembrie ’89, un sfert de secol de poticneli in constructia democratiei.

Chiar daca pare devreme sa facem o retrospectiva a acestor ani, sfarsitul lui 2013 si in mod deosebit ultimele doua saptamani sunt edificatoare pentru starea natiunii. N-am sa trec in revista toate furtunile generate de politic. Ele au fost in mare masura expresia luptei pentru ciolan, in totala lipsa de consideratie fata de nevoile reale ale societatii pe care politicienii au parazitat-o cu mult aplomb.

Nu stiu cum s-au descurcat celelalte tari in tot acest timp dar am impresia ca noi am beneficiat de cea mai populista clasa politica. Pot sa afirm ca la acest capitol am excelat cu siguranta. Daca guvernarea lui Adrian Nastase a pus bazele mafiotizarii Romaniei prin acapararea punctelor cheie ale economiei  si politizarea unor functii care ar fi necesitat competenta, guvernele girate de Traian Basescu s-au instalat confortabil pe o structura bine conceputa si au continuat cu succes acelasi demers. Roata s-a mai invartit un pic pe fondul unei stari de greata extensiva resimtite de cetateni si USL a primit un cadou electoral la care nici nu visase.

Dupa cum arata lucrurile dupa un an si ceva de guvernare, am schimbat doar palaria; mediocritatea populist-tupeista e aceeasi. Ceea ce se petrece aproape zilnic sub ochii nostri este tentativa lui Victor Ponta de a-i lua ciolanul de sub nas lui Basescu si de a se instala pe aceleasi pozitii de putere, de asta-data cu gasca proprie. Crin Antonescu face doar figuratie; s-a voalat demult, ca o poza de pe vremea bunicii, iar pe liberali nu-i poti deosebi cu nimic de PSD-isti . Guvernul e monocolor: are culoarea Ponta.

Cand te uiti peste lista ministrilor USL  poti sa-ti dai lesne seama ca am schimbat “aplaudacii” lui Basescu cu “ciocoii de stanga” ai lui Ponta. Doar economistul Liviu Voinea reprezinta, ca o vajnica exceptie, competenta in acest guvern.

In aceste conditii nu-i de mirare  ca din programul electoral USL s-a ales praful  si ca pentru toate derapajele guvernantilor “iegzista o esplicatie” cum  zicea Leana. Se pare insa ca in ultimul sfert al anului trecut s-a cam umplut paharul. Cetatenii Romaniei au inceput sa se trezeasca din amortire. Efectul activitatii fructuoase ale politicului se reflecta in pierderea de incredere de care se “bucura” primele trei puteri in stat: Executivul (Presedintie, Guvern), Legislativul (Parlament) si Puterea judecatoreasca.

Tacerea media care s-a asternut peste protestele satenilor de la Pungesti, a grevei foamei declarate inca din 24 decembrie 2013 de sateni, activisti si de Alexandru Popescu  la Bucuresti este semnul indubitabil ca a patra putere in stat, Presa si-a pierdut coloana vertebrala si a decis sa se plieze in fata mediocritatii victorioase.

In aceste conditii, singurul spatiu in care informatia mai are sanse sa circule liber este cel virtual. Ceea ce media reprezentata mai ales de televiziunile de stiri a ratat cu succes, s-a propagat prin intermediul retelelor de socializare. Cetatenii au luat initiativa de a se informa reciproc, de a convoca la miscari in strada, la solidaritate si unitate.

De la Craciun pana la Revelion si in zilele ce au urmat, pe micul ecran s-au “dezbatut” toate maruntisurile sordide ale realitatii unora sau altora. Despre Revelionul romanilor de la Rosia Montana, veniti si din strainatate pentru a fi alaturi de aparatorii valorilor nationale aflate in pericol, despre Revelionul celor din Pungesti aflati in greva foamei, despre Revelionul bucurestenilor veniti sa-l sustina pe Alexandru Popescu care lupta  pentru aceeasi cauza, cea a demnitatii refuzate si incalcate a pungestenilor nu s-a catadixit sa vorbeasca nimeni  din multele televiziuni. Tot postarile pe Internet ne-au oferit informatiile despre realitatea in care traim cu adevarat.

Suna paradoxal dar Romania reala s-a mutat in virtual.

Strangem randurile.  Dupa cum se prefigureaza, anul 2014  va sta sub deviza “Nici un moment de plictiseala.” Traiasca Facebook, noua “Europa Libera”!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.