Prostitutia media si televiziunile de stiri din Romania

Televiziunile de stiri din Romania nu inceteaza sa ma uimeasca  prin prestatia lor si concursul…”pe aparate” in a debusola consumatorii de informatie. Evenimentele ce au marcat aceast sfarsit de an au dezvaluit vulnerabilitatile posturilor media in fata presiunilor politicului si a grupurilor de interese.

Dupa cum au ratat in cor prima zi de proteste nationale impotriva proiectului Rosia Montana, asa s-au fofilat si acum din fata unor evenimente grave, jenante pentru democratia unei tari membre UE. Sarbatoarea Craciunului a fost un moment propice pentru a deturna atentia de la problemele majore lasate de izbeliste de catre guvernanti. Printre vedete  si colinzi, emisiunile de stiri au trecutsub tacere suferinta unora din concetatenii nostri. Orice subiect, cat de minor sau de picant ar fi fost, l-au intors pe toate fetele in speranta ca dedesubturile neplacute ale realitatii immediate vor fi incet dar sigur, uitate. Am putea spune ca de sarbatori ne dorim cu totii un moment de respiro, de solemnitate neintinata.

Nu e nimic rau in aceasta aspiratie; doar ca in timp ce noi ne bucuram de aceste momente speciale, concetateni de- ai nostri erau privati de toate drepturile lor fundamentale in favoarea protejarii, cu mijloace platite din bani publici, ale intereselor unei companii multinationale. Pungestenii sunt sub asediul jandarmeriei, inchisi in propria lor tara intr-o zona abuziv declarata de “siguranta speciala”. Pungestenii nu au sarbatori…caci nu poti sarbatori cand esti asediat, intimidat sau “indubat” dupa voia unor forte politienesti  aservite puterii.

In aceste zile cu mare incarcatura spirituala 20 de pungesteni au intrat in greva foamei. Am aflat de pe Facebook. Au sunat fara succes ore in sir la 112 in speranta ca vor primi asistenta de la Salvare pentru monitorizarea starii de sanatate a grevistilor. Am aflat de pe …Facebook. Televiziunile de stiri au continuat sa difuzeze sis a dezbata orice…infara de acest subiect. Acest fenomen imi aminteste dureros de anii de dinanite de ’89 cand romanii au intors spatele televiziunii publice pentru a se informa de la Europa Libera. Si atunci, ca si acum, mediile informatice i-au abandonat, au trecut sub tacere suferintele de zi cu zi ale populatiei si s-au pliat in fata politicului. Acum au facut ureche suta la apelurile disperate ale celor din Pungesti si si-au concentrat atentia asupra unui individ mediocru, prins  in off-side de catre procurori. Deputatul Coman este un nimeni din foarte multe puncte de vedere iar fapta de care este acuzat este o potlogarie jenanta. Asta nu inseamna  ca trebuie iertat de media sau ca acest caz nu merita o dezbatere publica. Dar gravitatea faptei sale, implicatiile gestului sau sunt mult sub gravitatea celor ce se petrec la Pungesti cu girul Primului ministru si al Guvernului. La Pungesti cetatenii asediati au luat o hotarare majora care le pune in pericol viata. Acest gest este expresia determinarii lor pentru apararea drepturilor ce le-au fost incalcate. Este in acelasi timp si expresia disperarii in fata evidentei ignorari din partea guvernantilor, a presei centrale si a televiziunilor de stiri.

Declinul acestora din urma a inceput de ceva vreme, in momentul in care partizanatele politice ale fiecarui post au devenit mult prea vizibile pentru ca informatiile oferite sa fie credibile. O vreme aceasta disfunctie…a functionat in favoarea cetateanului, adevarul aflandu-se intotdeauna undeva la mijlocul afirmatiilor facute de posturile concurente.

Insa in cazul grevistilor de la Pungesti, vechii opozanti au ajuns la o decizie comuna: trecerea sub tacere a evenimentului. Aici nu mai e vorba de o scapare; e vorba de o decizie constienta, o marturie dirtecta si concreta  a prostituarii televiziunilor.

Este un gest constient si este o recidiva jenanta. Este o tradare fata de cetatenii care platesc serviciile oferite de posturile de televiziune. Este un act de tradare fata de catatenii lasati de izbeliste la indemana abuzurilor politicului. Este un act de tradare fata de deontologia profesionala pe care le place atat de mult sa o clameze public.

Este abandonarea spiritului sarbatorilor pe care s-au cocotat cu tot entuziasmul in aceste zile, al spiritului pe care l-au fluturat ca pe o justificare. Este abandonarea spiritului solidaritatii si compasiunii care coaguleaza o societate. Ma intreb in mod logic daca  aceasta opacitate subita fata de subiect nu acopera o culpa generata de interese in acest domeniu.

Pe micul ecran  continua dezbaterea furibunda sau cu accente comice a cazul aceluiasi nimeni. Anuntul tanarului politician atipic despre greva foamei  celor de la Pungesti, apelul sau catre Ministrul de interne pentru ridicarea asediului  se pierde repede in vacarmul disputei dintre moderatoare si un ilustru membru al puterii. Media nu vrea sa auda de Pungesti. Nu e de bon ton. Media se teme de acest adevar. Sa-l admita ar insemna sa fie nevoita sa puna punctul pe i. Sa piarda avantaje pe care se fereste sa le admita. N-ar mai putea respecta dorinta premierului de a avea liniste. Nu l-ar putea menaja,  punandu-i intrebari despre lucruri insignifiante  sau ridicandu-i mingea la fileu.

Cel mai grav lucru pe care il fac aceste canale media este ascunderea/ acoperirea lucrurilor majore care se intampla in tara aceasta, substituindu-le cu altele de mai putina importanta.

Cercul mincinosilor s-a inchis. Am ramas sa ne informam noi intre noi, in spatiul virtual. Doar munca plina de talent si abnegatie a unor reporteri de investigatie mai salveaza onoarea zdrentuita a televiziunilor. Emisiunile lor sunt singurele luminite in noaptea mintii ce s-a asternut peste media.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.