De unde reincepem istoria?

“Remember, remember the 22nd of december!”

 

Asa ar trebui sa inceapa orice recapitulare a istoriei noastre recente; sunt 24 de ani de cand cei mai buni dintre noi au murit pentru ca noi sa ne redobandim demnitatea cetateneasca. La scara istoriei a trecut foarte putin pana sa ne pierdem din nou acest statut de cetatean.

Suntem ignorati cu tupeu si mintiti in fata; de la stanga la dreapta esichierului politic regasim aceeasi impostura si lipsa de continut. Indiferent de ce se acuza unii pe altii, au aceleasi maniere in momentul instalarii la parghiile puterii. Cum se instaleaza un presedinte la Camera Deputatilor, cum i se tulbura functiile logice si cognitive. Noul Presedinte incepe sa aproximeze numarul voturilor conform intereselor de moment ale puterii, asa ca in final,  domnul Zgonea ajunge sa “adune”  la fel de corect ca si mult hulita doamna Anastase.

Lucrurile nu difera prea mult nici la nivelul Guvernului; pe modelul “Cine se aseamana…coabiteaza”, Victor Ponta este un epigon in plina desfasurare a lui Traian Basescu. Este arogant, autosuficient, ignorant, populist, mediocru, incompetent. Fata de Presedinte insa ii lipseste supletea improvizatiei si capacitatea de a anticipa prostia  opozantilor. Victor Ponta mai are de crescut; se pare insa ca si-a facut un plan pe termen lung, dorind  sa se “maturizeze” politic pe spezele noastre.

Parlamentul in care legile se voteaza pe n.v., unde parlamentarii nici nu stiu ce contin paragrafele pentru care isi dau votul este o alta institutie degradata la nivelul cel mai de jos prin prestatia celor care o populeaza.

In tot acest timp, membri unei minuscule comunitati rurale lupta cu o companie multinationala sustinuta de Guvern si cu Jandarmii trimisi peste ei sa-i intimideze. Indiferent cat se invarte ministrul de Interne in jurul paragrafelor legislative care ii convin, ceea ce se intampla la Pungesti este un abuz impotriva  libertatii de exprimare, a dreptului la viata si demnitate, a dreptului asupra proprietatii.

Ceea ce s-a intamplat azi in Parlament si inafara lui este rezultatul balbaielii si lipsei de consistenta a politicienilor nostri  peste care a apasat puternic determinarea societatii civile reprezentate cu mult curaj de cei ce au iesit si azi pe strazile tarii, in ciuda legitimarilor  insistente ale Jandarmeriei.

Timp de 24 de ani am bajbait si am ratacit prin meandrele constuctiei democratiei, manati de colo-colo cand de unii, cand de altii. Alternativele s-au cam terminat; clasa politica actuala a reusit sa piarda increderea cetatenilor si a dus ideea de politic in derizoriu. Totusi, politica este importanta pentru exprimarea dezideratelor cetatenilor unei societati; suntem, asa cum au afirmat inteleptii antici “animale politice”. Dar trebuie un nou inceput; schimbarea este in puterea noastra si este responsabilitatea noastra.

Democratia nu este o varianta comoda; ea este echitabila…dar este vulnerabila la impostura. Libertatile care le vrem, nu ni le va da nimeni iar libertatile noastre vor fi mereu in pericol de a fi ingradite…”pentru binele si siguranta noastra”. Iar cei ce au protestat  sunt cei din randul carora va trebui sa inceapa schimbarea. Partidele politice actuale au cam spus ce aveau de spus in guvernarile la care au participat. Nu cred ca ideile lor ar umple mai mult de o brosurica…

Sperantele noastre sunt in oamenii cu atitudine, principii, competente care nu au obosit exprimandu-se; e urgenta nevoie de schimbare. Cele 70%  din Parlament sunt prea putine pentru a acoperi incompetenta, dar sunt prea multe pentru a garanta libertatile cetatenesti.

Avem sansa unui nou inceput si avem o voce.

Sa ne facem auziti! Sa ne facem ascultati!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.