TRANZACTII DE LA CER LA PAMANT

Un parc in Bucuresti, cetateni nervosi, politie, prelati…motivul agitatiei: cetatenii isi apara parcul in care urmeaza sa se construiasca o biserica…in detrimentul spatiului verde si asa insuficient in capitala.

Un cimitir intr-un sat, o familie indoliata, impiedicata de preotul ortodox sa-si inmormateze ruda alaturi de sotul si fiul ei pe motiv ca in ultimii doi ani a trecut la adventisti, iar acestia au cimitirul lor. Politie inactiva( ca apa sfintita…nici nu strica, nici n-ajuta), preot surd si impasibil, rude rascolite si revoltate si…apare superiorul bisericesc. Reactia lui?

“-Asa se intampla-zice el-cand se amesteca oile cu caprele.

-Deci, concluzioneaza unul din membrii familiei indoliate, asta suntem noi pentru Dvs: oi si capre. “

“Gura pacatosului adevar graieste” –spune zicala.  Doar ca in acest caz, cel ce pacatuieste e inaltul prelat. Din cauza vitezei ii scapa porumbelul din gura…

Si daca ar fi vorba doar de dispretul mascat al fetelor bisericesti fata de enoriasi, ne-am mai descurca cumva. In fond, de cand lumea si pamantul, relatia cu divinitatea a fost una intima, personala in ultima instanta. Din nefericire aici e vorba de mult mai mult: e vorba de lacomie si de goana dupa enoriasi. Societatea este o piata de desfacere unde se duce o lupta acerba pentru suprematie, cu toate mijloacele posibile.

Iar cand la conducerea tarii s-au instalat confortabil cohorte intregi de mediocri, populisti si fripturisti, e usor sa-i momesti cu perspectiva influentarii turmei aflate sub obladuire, fie ele turme de oi sau de capre. Vot contra avantaje, finantari, scutiri de taxe si impozite, monopoluri necontrolate, retrocedari , indoctrinari via invatamant de stat si multe alte astfel de “ cadouri” se tranzactioneaza fara nici o retinere intre politic si biserici de vreo 24 de ani incoace. Iar cand mai auzi de la politicieni ca aceste…gesturi(pe care le platim cu totii fara acordul nostru direct) sunt justificate de traditia neamului, nevoia de moralitate si alte asfel de elemente din recuzita populista, parca iti sta mintea in loc.

Unde e traditia neamului cand pe vestigiile sale pasc vacile, cand unele dintre ele vor fi ingropate de proiecte dubioase de exploatare miniera? Unde e traditia neamului cand de 24 de ani i-au demonetizat istoria si i-au demonizat personalitatile? Unde e traditia neamului cand studiul istoriei a ajuns Cenusareasa invatamantului? Unde e moralitatea cand primii imorali si corupti sunt mereu politicienii si cercul lor de amici, rude, protectori sau finantatori?

Mai avem putin si vom ajunge in Evul Mediu de care se ferea cu atat nerv actualul premier, in timp ce vicepremierul sau apropiat apara cu vadita iritare privilegiile interminabile ale BOR, pe motiv ca acolo isi gasesc oamenii ultimul refugiu in caz de restriste.  Domnilor! Oare n-ar fi mai indicat sa gasiti niste solutii reale care sa puna capat vremurilor de restriste? Sau va e teama ca daca cetatenii se vor destepta, va vor matura fara sa stea pe ganduri?

Cine sa-si doreasca o tara de cetateni constienti, informati, demni si capabili sa-si decida soarta? Cei care stau pe capul lor atunci cand sunt prea coplesiti de lipsa de perspective pentru a mai riposta? Sau cei care ii considera oi si capre, numai bune de dus la pascut si de muls dupa voie in numele divinitatii?

E prea veche vorba ca”Popa are mana de luat, nu de dat” pentru ca sa mai avem iluzii. Slujitorii bisericii , indiferent care ar fi ea, sunt oameni in carne si oase. Le place  puterea, la fel ca si politicienilor. De aceea se intalnesc la mijloc, acolo unde impart rezultatele muncii noastre si gasesc metode comune de manipulare. Nu e vorba de nici un respect fata de traditii sau de moralitate; aici se face troc.

In Evul Mediu catolicismul ajunsese sa vanda indulgente (iertarea pacatelor) atunci cand lacomia a atins cotele cele mai inalte ale nerusinarii. Nu stiu cat de departe suntem de o astfel de epoca. Statul este continuu sub atac si nu mai exista, cel putin vizibil, nici o institutie care sa apere drepturile si libertatile cetatenesti la care atenteaza in mod subversiv tocmai clasa politica in contumacie cu clerul.

Suntem singuri. Trebuie sa ne educam prin forte proprii, sa ne informam, sa gandim independent. Ignoranta nu e o scuza, e o alegere. Daca acum ne vom plia si vom renunta la identitatea noastra cetateneasca, va fi greu sa mai iesim din Evul Mediu  pentru a intra in secolul XXI. S-ar putea sa nu-l mai gasim aici.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.