ALCHIMISTUL

Chibitatul a fost intotdeauna o petrecere populara a timpului liber. Dupa 89’ insa a ajuns un fel de “sport national’ si s-a extins rapid de la table si fotbal la domenii sociale fundamentale precum  invatamantul si sanatatea.

Brusc, toata lumea a ajuns specialist in domeniu, de la politicieni la moderatori Tv perfect paraleli cu subiectul. Invatamantul romanesc a fost si este bantuit periodic de “ spectrul reformei”, o reforma ce se revendica, chipurile  de la modele europene…in viziunea unor profani sau a unor indivizi fara o opera consistenta in domeniul pedagogic.

Actualul ministru nu face nici el exceptie. Avand in CV pagini intregi de “contributii” in domeniul comunicarii, tanarul chimist  coace retete si solutii cu care ne fericeste cam odata  pe luna; asta ca nu cumva sa uitam ca si el exista. Aidoma premierului, vrea sa ne convinga ca el lucreaza pentru binele nostru, pentru propasirea invatamantului.

Ultima mostra de…gandire profunda tocmai ne-a fost livrata prin intermediul  uneia dintre televiziuni: minstrul chimist ne anunta ca va face toate diligentele necesare pentru ca elevii, cu mic, cu mare sa invete legile tarii inca de pe bancile scolii. Ideea in sine are un aer de decenta; ma intreb totusi daca exista in tara asta vreun cadru didactic care sa fi gandit ca aceasta este solutia ca invatamantul romanesc sa nu se prabuseasca? Mi-e greu sa cred asa ceva.

Invatamantul romanesc asteapta o reforma reala care sa aiba ca obiectiv principal formarea personalitatii prin formularea unor programe scolare intocmite de specialisti recunoscuti ca valoare in domerniu.

Cunoasterea temeinica in domeniul stiintelor fundamentale  este necesara pentru formarea gandirii si deschiderea orizontului spre orice domeniu. In urma “reformelor” succesive  savarsite in ultimii 24 de ani, materii precum fizica sau chimia au disparut complet din educatia elevilor claselor 11-12 din liceele tehnologice, locul lor fiind luat de tot felul de asa zise “materii de specialitate” care au o valoare cel mult discutabila.

In ceea ce priveste matematica, materie fundamentala pentru formarea si ordonarea gandirii logice, coerente si creative, ea a fost sistematic ciopartita pana cand studiul geometriei, de exemplu, aproape ca a disparut din curicula. Pentru profani, ii anunt ca  fara un studiu temeinic al geometriei nu vom avea nici ingineri, nici artisti si nici…muncitori calificati. Formarea gandirii capabile sa recunoasca modelele abstracte in viata reala se formeaza in anii de studiu preuniversitar. Fara aceasta  competenta a mintii umane nu ai pe ce construi in anii de maturitate intelectuala.

Un aspect la fel de important ca cel de mai sus este insusirea valorilor nationale , indispensabila pentru formarea identitatii individului. La acest capitol un obiect de invatamant precum istoria  a fost subminata si golita de continut, rezultand o ignoranta cvasitotala in randul elevilor, in conditiile in care ei nici nu realizeaza ce li se intampla si ce pierd. Acestea sunt doar cateva din aspectele grave la care cadrele didactice asteapta un raspuns.

Daca cineva va reusi in sfarsit sa dea o solutie competenta acestor probleme, absolventii vor avea toate competentele necesare insertiei corespunzatoare in societate, inclusiv in raport cu legile statului, iar domnul Pricopie isi va putea lua procurorii si avocatii sa faca cursuri POSDRU mai degraba cu parlamentarii, caci pe ei i-am vazut mai des in “off-side” in raport cu legile tarii. Exacerbarea unor problematici precum prezenta camerelor de luat vederi la examene sau predarea legislatiei in scoli sunt praf in ochii electoratului. Sunt manifestarile  aceleiasi apetente pentru forme fara fond  si false problematici precum ambitia domnlui Zgonea  de a pune cravata la gatul fiecarui deputat.

Toti acesti alchimisti in cautarea pietrei filosofale nu fac altceva decat sa-si mascheze propria neputinta in fata problemelor concrete cu care se confrunta societatea. Regret sa-l dezamagesc pe domnul ministru dar “look-ul” sau sau colectia de diplome obtinute la diverse cursuri in strainatate pe vremea cand era Secretar de stat nu sunt suficiente.       Oricum, dupa fiecare astfel de iesire a sa  in public imi revin in minte versurile poetului Mihai Eminescu:

“ Ai nostrii tineri la Paris invata

La gat cravatei cum sa-i faca nodul

Apoi ni vin si fericesc norodul

Cu chipul lor senin de oaie creata. “

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.