Scrisoare catre societate : Despre libertatea de opinie

Una din libertatile dobandite  prin  Revolutia din Decembrie 1989 a fost  libertatea de exprimare si opinie.  Dupa anii  in care doar gandirea era libera  iar  formularea publica a gandurilor era…autocenzurata a venit in sfarsit  si  mult visata libertate.  Intr-un entuziasm public exploziv  ne-am repezit cu totii  sa ne expunem  opiniile mai mult sau mai putin justificate.  Toti voiam sa ne auzim vocea in vacarmul starnit. Au trecut ani buni pana cand ne-am mai linistit si majoritatea ne-am intors in matca.

Unii insa si-au facut un obicei din a opina non-stop in mod public. O parte dintre acestia au ajuns politicieni, altii moderatori de emisiuni de televiziune, altii jurnalisti sau conducatori de ONG-uri. Cei mai talentati sau poate doar mai norocosi dintre ei au acces pana la functia  de  Presedinte al Romaniei. Dintre cei trei care au ocupat aceasta importanta functie, cel mai aplicat si mai talentat in a manipula opinia publica prin opiniile exprimate direct sau strecurate subtil este Traian Basescu. Totusi, nu el a fost primul opinent care a provocat daune greu de evaluat la nivel social.

Desi trece drept un politician  experimentat si retinut, Ion Iliescu este un om vanitos. Suporta cu greu ca cineva sa-i treaca peste minte si sa-l contrazica argumentat. De aceea s-a  “scapat” de premierul Petre Roman cu prima ocazie care i s-a oferit (Mineriada). Nu a luat atitudine nici fata de mizeriile xenofobe ce umpleau din belsug ziarul lui C.V. Tudor  “Romania Mare” tot cam in aceeasi perioada, cu referire la ascendenta evreiasca a aceluiasi prim-ministru.  Dar declaratia care a facut in mod subtil cel mai mare rau acestei tari a fost cel din campania electorala in care cei doi fosti parteneri politici, Ion Iliescu si Petre Roman porneau cu cate un partid propriu.

“Unii dintre ei vorbesc 5-6 limbi dar asta le trebuie romanilor?” – intreba  retoric Ion  Iliescu intr-un discurs de campanie in fata multimii de alegatori.  Mesajul se adresa evident unei mase consistente de persoane cu o educatie cel mult medie si viza instigarea si instilarea unei atitudini ostile  pe baza frustrarilor existente latent in subconstientul acestui tip de electorat. Demonizarea culturii, a cunoasterii , a celor ce poseda aceste calitati a fost un gest iresponsabil si revoltator. Efectele se vad foarte bine in societate. Primii mediocri si inculti ai tarii sunt chiar politicienii si nu par sa doreasca sa corecteze aceasta impresie.

Sa fie ei sanatosi, am putea zice. Daca nu pot si nu vor sa stie mai mult e  treaba lor. Problema e ca mediocritatea si incompetenta lor se reflecta direct in calitatea muncii prestate iar de munca lor depinde prezentul nostru si viitorul copiilor nostri. Iar ca raul sa fie si mai clar, o clasa de conducatori mediocri nu-si doreste un electorat informat, cult si competent. Oamenii politici nu vor sa fie criticati si persiflati, eventual respinsi in ciclul electoral urmator. Interesul lor este ca noi sa fim prostiti incet dar sigur. Ei cu cat sunt mai putin indreptatiti sa ocupe un loc in Parlament sau o functie publica, cu atat vor fi mai agresivi si persuasivi, cautand sa utilizeze  etern confirmata reteta a divizarii sociale si a demonizarii celor ce i-ar putea contracara.

Nici profesorul Emil Constantinescu nu a scapat ocazia de a se da in stamba. E adevarat ca a avut un parcurs prea scurt pentru a lasa o urma adanca in societate. Totusi, cand s-a enervat pe veteranii de razboi si a spus , cu naduf ca nu se poate trai numai din istorie a lovit intr-o zona sensibila . Reverberatiile acestei atitudini  ireverentioase se reflecta din plin in  nepasarea fata de istoria proprie si in tendinta de a minimaliza rolul unor personalitati devenite incomode pentru oportunistii instalati in politica.

Dar dupa cum  am spus chiar la inceput, cel mai vocal si mai agresiv manipulator de opinie este actualul presedinte al tarii,  Traian Basescu. Prin numeroase si bine plasate exprimari ale opiniilor personale actualul presedinte al tarii s-a dovedit cel mai dibace utilizator al politicii romane “Divide et impera”. In nenumarate ocazii,  presedintele s-a folosit de prejudecati ale populatiei fie pentru a diviza societatea si a demoniza o categorie socio-profesionala, fie pentru a deturna atentia publicului de la probleme stringente.

Cand Traian Basescu  afirma ca profesorii lucreaza 3-4 ore pe zi iar medicii pun diagnostice gresite in proportie de 90% nu se exprima  in baza unor date concrete.  El doar a repetat…nevinovat  ceea ce o buna parte din populatia putin informata dar frustrata gandeste despre profesori si medici. Chiar daca a revenit asupra  afirmatiei cu privire la diagnosticul medical, in mentalul public s-a instalat cu succes aceasta fraza muzicala din “Aria calomniei”.  Se spune ca o minciuna repetata suficient de des devine pana la urma ….adevar. Cam pe acest lucru se bazeaza si Traian Basescu.

Nici nu s-au anuntat bine datele de la Recensamantul populatiei din 2011 ca s-a si pus problema validitatii Referendumului de destituire a presedintelui din anul trecut.  Cum lucrurile puteau lesne scapa de sub control, in ziua imediat urmatoare s-a declansat scandalul “autobuzelor” de la Liceul  ” Dimitrie Bolintineanu”   din Bucuresti. Ecranele televizoarelor s-au umplut de parinti (pe buna dreptate) revoltati si de talk-showuri fara sfarsit. Cine sa se mai gandeasca la Traian Basescu si la Referendumul prin care a fost, de fapt demis?

Cum bine zicea  mama  unui elev de la Bolintineanu : ” Voi  (politicienii) va certati intre voi pe spezele copiilor nostri ! Chiar ne credeti pe toti niste prosti care nu-si dau seama ?”

Pana s-a epuizat catusi de putin subiectul, presedintele putea  bifa o noua  ocazie in care a scapat cu bine.

Un alt “obicei” al acestui versat si deloc inhibat politician este acela de a spune …orice ii vine pe limba la un moment dat. Nu conteaza ca peste o luna, doua va face afirmatii complet opuse despre acelasi subiect. Mentalul colectiv are memoria scurta iar mass-media este in vesnica goana dupa materiale de senzatie. In absenta unor jurnalisti aplicati si echidistanti, interesati in mod real de informarea opiniei publice Traian Basescu  spune vrute si nevrute si scapa mereu basma curata. Ba chiar este receptat ca fiind singurul politician care nu se teme sa spuna lucrurilor pe nume.  Prin acesta tactica si pe acest fond social si media  actualul presedinte al tarii a introdus in mentalul public destule idei si atitudini fascistoide.  Nu de putine ori s-a manifestat sau s-a exprimat  ca un veritabil epigon al lui Benito Musollini.

Acel faimos slogan “De ce le frica nu scapa !” atat de uzat in Referendumul din 2008 a fost sloganul electoral al lui Il Duce. Nu e tocmai cel mai bun exemplu de democratie…nu credeti?

Desi s-a aliat  prin fratele sau, Mircea Basescu cu unul din cunoscutii interlopi din randul minoritatii rome, desi si-a intruit fiica cea mica sa se exprime in favoarea drepturilor acestei minoritati, Traian Basescu este un rasist  care rareori isi tradeaza  adevaratele opinii despre etnia roma. Nu-l veti vedea niciodata coborand  in randul dezmostenitilor sortii ce alcatuiesc grosul acestei etnii. Nu i-ar fi util din punct de vedere politic. Traian Basescu stie foarte bine ca in sanul populatiei majoritare existe o stare de iritare fata de acesta etnie. Tocmai de aceea si-a permis sa indemne doamnele majoritare sa nasca cat mai multi copii, nu cumva sporul populatiei din sanul etniei rome sa….dea peste cap structura etnica a Romaniei. Propunerea demografica ofensatoare si revoltatoare nu a fost facuta dintr-un  “interes” fata de natiune ci este pur si simplu un terminal al batjocurii permanente ale acestui politician lipsit de scrupule fata de tot poporul roman. Asta in conditiile in care si asa avem un numar jenant de mare de politicieni si parlamentari care se isterizeaza la ideea ca ar putea fi confundati peste hotare cu membrii acestei hulite etnii.

Orice interventie pe “sticla’ de acest gen al lui Traian Basescu vizeaza in esenta propriul interes pentru care el este in stare aproape zilnic sa arunce in eter tot felul de concepte si principii aproximative.  Nu degeaba  unul din cetatenii  protestatari din Piata Universitatii l-a numit “Corsar” ! Ar fi foarte interesant de stiut care a fost  soarta acestui concetatean dupa proteste. Daca as fi jurnalist de investigatie l-as cauta cu siguranta.

Pozitia actualului presedinte fata de valoare in general si cat de importanta o considera pentru societate se reflecta foarte bine si prin aceea ca a sustinut si impus reprezentarea acestei tari  in fata lumii, in Parlamentul european de catre vizibil mediocra sa fiica mezina.  A facut acest lucru  cu mult aplomb si fara urma de jena sau retinere, ca unul care stie exact cum sa incovoaie orice critica ce i s-ar putea aduce.

Dar toate acestea la un loc palesc in fata unui aspect edificator pentru cine este si ce intentii reale are Traian Basescu: prezenta sa in fresca de la Cotroceni in randul boierilor veniti sa-l intampine pe Mihai Viteazul. Chiar daca nu exista o dovada palpabila a unei comenzi ferme faptul ca nu a dezavuat nici o clipa aceasta  revoltatoare lingusire grafica vorbeste de la sine! Indraznesc sa cred ca poza de pe fresca, comica si nerusinata va reprezenta , intr-o perspectiva istorica , amprenta epocii pe care o traversam.

Stimati concetateni ! Acordati o atentie marita mesajelor ce vin spre voi din parte reprezentantilor  alesi.   Sa nu confundam  libertatea de exprimare pe care   politicienii nostri si-o iau in mod sistematic  cu curajul opiniilor ! Mai ales nu atunci cand respectivul politician se numeste Traian Basescu! Amintiti-va din cand in cand  refrenul cantat cu voce suava de sarpele Ka in “Cartea junglei” : “Trust in me/Just in me/ Close your eyes….adica” Ai incredere in mine/ Doar in mine/ Inchide ochii…”

Nu inchideti ochii! Nu va astupati urechile! S-ar putea sa va treziti intr-un cosmar ireversibil…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.