Scrisoare catre societate : Ups !

Stimati concetateni !

Trebuie sa marturisesc ca astept sfarsitul de saptamana inca de miercuri. Sambata si duminica mea sunt dedicate sustinerii agriculturii ecologice si fitnesului…agricol. In satul miniatural ascuns sub dealurile inalte ale Transilvaniei ma simt pentru 2 zile complet deconectata de realitate.  Nu ma mai streseaza nimic, nu ma enerveaza nimeni. Radioul bazaie prin casa dar eu sunt prea ocupata in gradina ca sa ma  mai intereseze . Acesta este Paradisul meu  timp de doua zile .

Dar nimic nu dureaza o vesnicie asa ca duminica seara ne intoarcem in orasul nostru natal si revenim in realitatea anului 2013 in Romania. Un reflex nu tocmai sanatos ne indeamna sa deschidem televizorul, sa cautam canalele de stiri, Mare greseala !  Inevitabilul se produce in cateva secunde. Pe ecran o domnisoara oarecare  pare sa medieze o discutie intre un politician obscur (nu l-am vazut pana acum;oricum seamana teribil intre ei…) si reprezentantul unei numeroase si mult disputate minoriatati nationale.

Politicianul este revoltat ca discriminarea ar putea fi penalizata cu o suma semnificativa. Devin dintr-o data atenta la argumentele cu care incearca sa-l ingroape pe regele Cioba.  El nu e de acord cu amenda, zice politicianul. Cum adica? Doar se stie ca in mediu rural la munca bruta sunt de regula angajati membrii acestei minoritati  si ce se intampla daca gazda vine acasa un pic bauta si nervoasa si-i injura pe respectivii , ii gratuleaza cu aprelativul “tigani” ca el bietul e obosit …iar a doua zi poate sa-si piarda gospodaria din cauza…amendei?

Poftim?! Deci vine gospodarul AFUMAT si NERVOS si zice tot ce-i vine pe limba si tot el e …saracul, bietul? Bietul…si bietii de noi care avem astfel de politicieni. Deci badarania, lipsa de respect, de minim bun simt e scuzabila impreuna cu…afumarea din suparare. De vina sunt tot cei injurati pentru ca de 63 de ani Natiunile Unite a hotarat in mod oficial ca etnia se numeste “roma” iar unora dintre noi nu le convine ca nu-i pot tranti in fata cu mult naduf vechea denumire de “tigan” pe care evolutia istorica a societatii a transformat-o intr-o invectiva/injuratura pentru politicieni.

Degeaba  incerca  domnul Cioba sa ii explice  “ilustrului…anonim” politic despre drepturile inalienabile ale fiecarei etnii la numele care il reprezinta si la demnitate. interlocutorul era prea ocupat sa-si expuna teoriile ( care nici macar nu sunt originale) si sa se enerveze ca viitoare legislatie l-ar putea obliga sa se gandeasca de doua ori inainte de adeschide gura.

Eu nu cred ca exista vreo lege sau amenda datorita careia oamenii inculti, bigoti, obraznici sau badarani sa devina dintr-o data cetateni model, plin de respect fata de cei pe care obisnuiau cu multa placere sa-i calce in picioare ( la propriu sau la figurat).  Cred ca BUNUL SIMT si RESPECTUL RECIPROC nu se pot impune prin lege; este rolul educatiei sa formeze gandirea si atitudinea respectiva. Dar abuzurile de orice fel trebuie stopate. Iar in ceea ce priveste posibilele confuzii intre numele rom si roman acesta nu este o problema reala . Este doar o gaselnita jenanta si nesimtita din partea unor minti inguste, populiste si mediocre.

Nu va place discriminarea , domnilor politicieni? Nu va place sa fiti discriminati, stimati concetateni? Inceputul e in voi, in felul in care va comportati la randul vostru fata de cei din jurul vostru. Cum spune o vorba din popor:

” Ce tie nu-ti place, altuia nu face”.

Sa incepem de aici. De la drepturile fundamentale ale fiecarui om. De la respectul acordat si cel pe care-l transmitem copiilor nostri prin educatie. Mai vorbim. Pana atunci, sa auzim numai de bine !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.