Scrisoare deschisa catre societate:

         Scrisoare deschisa catre societate: Constitutia si discriminarea

Stimati concetateni!

   In aceste zile se dezbat in Comisia juridica amendamentele la actuala Constitutie a Romaniei.Desi pare o activiate cu care nu aveti prea mult in comun, nu este un eveniment oarecare.

    Constitutia nu este o lege pe care s-o poti modifica la fiecare curba cand dai de un zid. ea reglementeaza prezentul nostru si viitorul copiilor nostri. Redactarea ei este o mai mare responsabilitate decat pare la prima vedere.

   Pentru cei mai multi dintre noi, reprezentantii nostri politici se califica cel mult pentru un “satisfacator”. Am bombanit inainte de ’89 dar lucrurile nu s-au schimbat radical in acesti 24 de ani de democratie ezitanta. toate iluziile noastre cu privire la o minune ce ne va propulsa peste noapte in pace,echitate sociala si bunastare generala s-au topit ca un  fum. am ramas cu o doza de nostalgie dupa stabilitatea de dinainte si fara o buna parte din tinerele noastre valori, plecate spre alte zari in cautarea unui trai decent.

   Dar noi, noi suntem tot aici. Si in timp ce noi ne-am pierdut “coltii” si cheful si speranta, generatii noi se nasc intr-o societate care ne frustreaza si ne displace. A cui o fi vina?Cine ne salveaza? ingropati in greutati si dezarmati de grijile zilei de maine, tot mai speram intr-o solutie miraculoasa si fara durere. Aceasta este insa o iluzie. Nu vine nimeni sa ne salveze.

   O vorba romaneasca spune:

“Dumnezeu te ajuta dar in traista nu-ti pune”.

Deci: daca nu ne place viata, societatea, politicienii pe care ii avem trebuie sa facem ceva.Cu totii. Toti cei care avem o minima coerenta in gandire si atitudine. Sigur, e mai usor sa zici: de vina e cutare si cutare…N-ati obsrvat cate teorii ale conspiratiei se vehiculeaza prin media?

“Acarul Paun e de vina.” Eternul. Cineva care e prea mic/social/ ca sa riposteze…Cineva..altfel decat noi. Cineva…mai putin om decat noi. Cineva…defect. Cineva …ciudat. Cineva …din alta natie. Un dusman…Ce repede ii gasim si ne agatam de speranta ca vina nu e in noi. Altii ne-au nenorocit. Noi suntem victime…

  OARE? Cat de repede ne etichetam intre noi : Mitici, ardeleni, moldoveni…Invectivele zboara de colo-colo, subminanad si ce a  mai ramas din firava coeziune nationala. In 24 de ani am ajuns sa fim o populatie si nu un popor. S-a dus si mult trambitata/laudata noastra “toleranta”.

   Imediat dupa Revolutie ne-am batut ca chiorii incercand sa ne facem “cea mai…cea mai” imagine de  “anti…”. De la vladica la opinca, in familiesi in societate ne-am sfasiat intre noi in timp ce altii/ din aceeasi societate/ isi construiau imperiile pe banii nostri. I-am pus in capul mesei,i-am lasat sa ne ordoneze viata si acum nu ne place. dar continuam sa ne sfasiem intre noi. Ne-am luat alt paravan:am devenit brusc piosi,ne ascundem dupa sutanele  preotilor desi bombanim ca avem mai multe biserici decat scoli si spitale. refuzam in continuare sa iesim la lumina. Piata Universitatii a fost un moment extraordinar dar s-a prabusit si am si uitat…Cand o fi fost oare?

    Deci, revenind la Constitutie.Ce iese acum de sub mana alesilor nostri vom aves de votat cu DA sau NU in toamna. Cum va fi descrisa si definita societatea romaneasca/noi adica/ in Constitutie va determina viitorul copiilor nostri. Nu este doar Constitutia anului 2013. Este un proiect pe termen lung despre cum ne vom raporta unii la altii: concetateni, vecini, prieteni, familie, conationali sau minoritati de orice fel.

  Daca acum acceptam  sa se faca nedreptati sau greseli majore, vom fi direct raspunzatori de suferintele pe care le-am provocat prin ceea ce am girat cu stampila de vot.

  DISCRIMINAREA este o arma letala pe care o folosesc majoritatile abuzive cand nu sunt in  stare sa-si confrunte propriile probleme. DISCRIMINAREA provoaca daune ireparabile si suferinte pentru care putini au raspuns cu adevarat pana acum. DISCRIMINAREA  a fost unealta cu care au fost sterse din istoria umanitatii comunitati si civilizatii intregi.

 DISCRIMINAREA si STIGMATIZAREA merg mana in mana si in drumul lor lasa doar victime inocente. La sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial lumea a avut ocazia sa se confrunte cu un numar socant de victime nevinovate ale Holocaustului.

  Spre deosebire de ceea ce multi stiu azi, victime ale Holocaustului n-au fost doar evreii ci si alte categorii ale populatiei pe care nazistii aflati atunci la putere i-au ” marcat” ca fiind ” indezirabili” si i-au indicat ca vinovati sau ca profitori ai societatii. O intreaga Europa s-a pliat  pe acesta atitudine sub presiunea politicului scapat de sub control civic.

  In lagarele de concentrare, in camerele de gazare au murit cot la cot  evrei,homosexuali,oameni cu dizabilitati, Martori ai lui Iehova, sambetisti( Romania), oponenti politici ai nazismului, romi….Unora dintre acestia li s-a facut dreptate abia dupa anul 2000. Un nou val de extremism de dreapta se ridica in Europa si in lumea intreaga. Pe fondul prabusirii economiilor, a sperantelor intr-o viata decenta, sub spectrul adancirii somajului si saraciei se ridica din nou aceleasi forte sumbre ce vand iluzii disperatilor.

 Pe temeiul acelorasi temeri inoculate in 2000 de ani de dominatie culturala iudeo-crestina, aceleasi categorii sunt vizate de noii reprezentanti ai aceleiasi ideologii hidoase si criminale. 

   Nu putem avea o societate echitabila si sanatoasa cladita pe ostracizarea si nefericirea unora dintre noi. Nu putem sa ne scufundam in temeri irationale si sa calcam in picioare drepturile celorlalti incercand sa reducem complexitatea realitatii la ceea ce ni se pare noua acceptabil.

 DISCRIMINAREA si STIGMATIZAREA sunt racile sociale dar se raspandesc ci viteza unei epidemii cu grad inalt de contagiune. Modificarea  Constitutiei propusa de Tudor Chiuariu alaturi de societatea civila reprezint o garantie  ca la baza societatii de azi si de maine va sta respectul si echitatea si orice incercare de ostracizare a cetatenilor liberi si onorabili ai acestei societati este interzisa.

   Tribulatiile Comisiei juridice pun sub semnul intrebarii nu numai buna lor credinta si competenta lor dar si prezentul si viitorul acestei natiuni.

   Dati o sansa copiilor vostri, cereti ca Art 4. Al. 2  din viitoarea Constitutie sa fie redactata astfel;

” Orice discriminare bazata pe sex, culoare, origine etnica sau sociala, trasatura genetica, limba, credinta sau religie, opinii politica sau de alta natura, apartenenta la o minoritate nationala, avere,nastere,dizabilitati, varsta sau orientare sexuala este interzisa.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.